Η περίοδος που ξεκινά με το πέρας της βρεφικής ηλικίας και εκτείνεται μέχρι και το πέμπτο έτος της ζωής ενός παιδιού
ονομάζεται προσχολική ηλικία και είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη του ατόμου. Ένας απ τους σημαντικότερους
παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτή την περίοδο είναι η διατροφή.
1. Είναι σημαντικό το παιδί να κάθεται στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια.
2. Από την ηλικία των τριών χρόνων, μπορούμε να αρχίσουμε να του δίνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά όπως για παράδειγμα χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι και τυρί.
3. Δεν χρειάζεται να μειώσουμε υπερβολικά το λίπος στη διατροφή του παιδιού πριν την ηλικία των δύο χρόνων.
4. Κρέας 4-5 φορές την εβδομάδα ως κύριο πιάτο είναι αρκετές.
5. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι περιττό. Αρκεί το αλάτι που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
6. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C πρέπει να δίνουμε καθημερινά στο παιδί , αφού μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης δεν
μπορούν θα αποθηκευτούν στο σώμα του. Με τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά προγεύματος και τις σαλάτες καλό είναι
το παιδί να πίνει λίγο χυμό ή να βάζουμε λίγο λεμόνι στο φαγητό του. Αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου από την
τροφή του.
7.Τα φαγητά της οικογένειας μπορούμε να τα μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας μετρημένο ελαιόλαδο(περίπου 1 κουταλιά της σούπας για το κάθε άτομο)και να αποφεύγουμε τα λαδερά και τα τηγανητά φαγητά.
8. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το φαγητό σαν ανταμοιβή για κάτι και δεν χρειάζετε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία για το πόσο τρώει το παιδί,γιατί μπορεί να το εκμεταλλευτεί.
9.Ένα κόλπο για να αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον σε νέες γεύσεις και τρόφιμα είναι να εμπλακεί και αυτό μαζί μ΄εμάς στη διαδικασία ψωνίσματος και της ετοιμασίας των γευμάτων.
10.Δεν χρειάζεται ανησυχία αν κάποιες μέρες το παιδί δεν τρώει αρκετά, ενώ άλλες μέρες τρώει πολύ περισσότερο.Αυτό είναι
φυσιολογικό. Επίσης δεν πρέπει να το πιέζουμε να αδειάσει το πιάτο του εντελώς γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει λαιμαργία,πολυφαγία ή ακόμη και απέχθεια για κάποιο είδος τροφής.
11.Η ποικιλία και τα χρώματα στο πιάτο είναι απαραίτητα.Καλό είναι να εισάγουμε μόνο ένα καινούριο φαγητό τη φορά και επειδή τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν πιο εύκολα τα φαγητά με τα οποία είναι εξοικειωμένα,μικρές ποσότητες καινούργιων τροφών είναι προτιμότερο να εισάγονται μαζί με τα αγαπημένα τους φαγητά.
12. Τα μικρά παιδιά είναι απαραίτητο να πίνουν νερό πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να μην
αφυδατωθούν. Και αυτό γιατί αφυδατώνονται πιο εύκολα από τους ενήλικες, διότι έχουν περισσότερο νερό στο σώμα τους,
σαν ποσοστό σωματικού βάρους.
13. Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το πρόγευμα για μας και τα παιδιά μας, αφού είναι αυτό που θα μας δώσει τα
θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέχρι το μεσημέρι και θα δώσει τέλος στη νηστεία των 8-10 ωρών από
τον βραδινό μας ύπνο. Ένα σωστό πρόγευμα περιλαμβάνει: (α) μια τροφή από την ομάδα των δημητριακών και αμυλούχων
λαχανικών (β) μια τροφή ή από την ομάδα των γαλακτοκομικών προϊόντων ή από την ομάδα κρέατος (γ) μια
τροφή από την ομάδα των φρούτων και λαχανικών ‐ για παράδειγμα χυμό ή φρούτο.
14. Βέβαια δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί η αδυναμία που δείχνουν τα παιδιά στα διάφορα γλυκίσματα τα οποία ενώ
παρέχουν πολλές θερμίδες, δεν έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να
μην αποτελούν σε καμία περίπτωση μέρος του καθημερινού τους διαιτολογίου. Πιο σωστό είναι να τα προσφέρουμε μια με
δύο φορές την βδομάδα, σε ώρα που να μη συμπίπτει με την ώρα του γεύματος .